Dubai - Orasul posibilitatilor nelimitate Zoltan Szabo

Zoltan Szabo
Dubai - Orasul posibilitatilor nelimitate

Am remarcat la imbarcare ca avem multi compatrioti care merg la munca in tarile din zona Golfului Persic, lucru ce m-a surprins in oarecare masura, crezand ca, de exemplu, Irak nu e o tara care sa fie o tinta pentru compatriotii care isi cauta norocul peste hotare. Din discutiile cu colegii din grup si chiar cu niste tineri aventurosi, am aflat ca numarul celor care lucreaza in industria petrulului, constructii, dar si in alte domenii conexe este in crestere, chiar daca aceste tari au o imagine de nesiguranta la noi. De altfel, si in Emiratele Arabe Unite exista comunitate de romani in continua crestere. Dupa sosirea pe aeroportul international Dubai DWC, transferul a decurs ca pe roate si intr-o ora eram deja in camerele de la Hotelul JW MARIOTT MARQUIS.

Prima zi a inceput prin vizita la Dubai Mall, cu Mohamad - ghidul nostru originar din Egipt. Am vizitat Kidzania, fiind un brand international care organizeaza activitati de distractie si supraveghere a copiilor in malluri din mai multe metropole ale lumii. Pe perioada cat parintii se ocupa de cumparaturi, copiii se pot juca in acest mini-oras foarte bine organizat si supravegheat de personal vorbitor de mai multe limbi de circulatie internationala. Copiii pot experimenta diverse meserii de la actrita la tehnician dentar, receptioner, pompier, politist, medic, pictor si multe altele. Gandul m-a dus la copiii mei si mi-l imaginam pe cel mic cu casca de pompier in masina speciala, fara vreo sansa din partea noastra sa-l dam jos de acolo pentru a pleca spre casa… sau pe cea mare in atelierul de pictura cu un zambet creativ stralucitor.

Vizita noastra nu a fost foarte lunga pentru ca plecam in mars fortat catre Burj Khalifa, unde aveam rezervare de grup la liftul care ne urca la etajul 124 a celei mai inalte cladiri din lume (555 de metri). Liftul este unul foarte silentios, incat nu observi ca esti in miscare decat pe ecranul pe care numerele urca intr-un ritm ametitor si in 2 minute si 15 secunde am urcat la etajul 124, unde exista o terasa panoramica acoperita cu sticla. Daca vremea e senina, poti vedea intregul Emirat, marea si zgarie norii care rasar peste tot, constructiile impozante si la fel cele in desfasurare. Acest oras nu doarme, se lucreaza incontinuu, am aflat ca locuiesc si lucreaza in Dubai cetateni a mai mult de 100 de tari diferite. Chiar si in aceste conditii orasul este foarte sigur.

De la etajul 124, se poate urca pe scari la 125 in Sky Lounge, aici e o expozitie care descrie constructia acestei cladiri impozante, care cu ai sai 148 de etaje domina panorama de zgarie nori a Dubaiului.
Ne-am reintors in Dubai Mall pentru a vizita Acvariul si Underwater Zoo. Acvariul principal este vizibil si din afara, avand un perete de sticla urias si puteti vedea vietatile marine, pisici de mare, rechini, pesti de mii de culori si marimi. Nu este cu mult mai spectaculos nici dinauntru. Personal mi-a placut mai mult cel din Istanbul de langa aeroportul Ataturk.
In a doua parte a zilei, am vizitat mai multe hoteluri atat de lant international, de exemplu Movenpick, cat si traditionale in stil arab, ca Al Manzil.

Seara, traficul este infernal, nimeni nu circula pe jos si chiar daca transportul in comun prin reteaua de metro sau trenuri supraterane e foarte dezvoltata, totusi majoritatea prefera sa-si expuna masinile de lux. Cealalta parte a grupului, cei din Europa Centrala (PL, CZ, SK, HU), precum si din cateva tari asiatice, deja ne asteptau cuminti pe o ambarcatiune traditionala numinta „dhow”, pentru a porni intr-o croaziera de o ora pe canalul principal din Marina. Si chiar am iesit si in golful din apropiere, trecand pe langa Dubai Marina Yacht Club. Am servit masa pe puntea superioara a vaporasului, totul a fost foarte frumos intre cladirile iluminate spectaculos, hoteluri ale unor lanturi internationale insirate de-a lungul canalului, respectiv sedii ale unor companii multinationale prezente in zona.

La intoarcerea din croaziera, am avut norocul sa asistam cateva minute si la finala unui concurs international de sarituri in apa de pe un etaj superior al hotelului de lux Pier 5. Concursul in sine a fost acompaniat de un spectacol impresionant de lumini si muzica, Red Bull Cliffdiving Contest.
Din punctul meu de vedere, chiar daca nu e zona ieftina, este totusi zona cea mai buna pentru cazare in Dubai. E aproape si de plaja si de toate punctele de atractie din oras.
Cea de-a doua zi, am inceput-o printr-o vizita in „zona veche” - Al Fahidi - a orasului, asta insemnand 40 de ani vechime. Ghidul ne-a povestit despre arhitectura specifica zonei, interesante fiind turnurile de vant construite sa functioneze ca un sistem de aer conditionat natural pentru intreaga cladire. Aceste „turnuri de vant” se numesc „al barjeel” in limba araba. Apoi, ne-am deplasat in zona Deira, am traversat canalul pe o ambarcatiune traditionala foarte originala si am ajuns in zona de bazar, am vizitat Gold Souk – piata de aur, aici se insira un lant impresionant de magazine, vitrine pline cu bijuterii din aur si alte metale si pietre pretioase, dupa care am continuat spre Spice Souk – piata de mirodenii.

Urmatorul punct de oprire a fost la Sheikh Mohhamed Centre for Cultural Understanding - un proiect al EAU prin care doresc sa ofere cat mai multe informatii vizitatorilor despre religia, cultura si traditiile musulmane, o doamna si mai multi domni in costume traditionale au reusit sa ofere raspunsuri la toate intrebarile ridicate, intrebari care la inceput au fost mai timide si ponderate, mai apoi devenind mai indraznete si foarte interesante. Am reusit sa gustam si specialitatile traditionale pregatite, foarte gustoase.
Dupa masa, am mai vizitat un hotel in zona Al Ghurair, dupa care ne-am reintors la hotel pentru a ne schimba pentru Safari Desert. Masinile de teren de cinci-sapte locuri ne-au preluat chiar de la hotel si ne-am deplasat cu ele pe autostrada spre Abu Dhabi, in locul de pornire in safari.

Am avut inspiratia sa ne imbarcam chiar in prima masina care conducea intregul caravan de safari, a fost o experienta de „roller coaster” cu un sofer afgan care incerca sa impresioneze domnisoara draguta care statea pe locul de copilot si cred ca a si reusit, pentru ca la sosire am coborat cu totii cu picioarele tremurand. Punctul de oprire, unul panoramic, cu vedere spre un parc national din desert, a fost atent ales pentru a avea o sedinta foto la apus de soare.

In mijlocul taberei, e amenajata o scena unde au fost prezentate diverse dansuri traditionale la care putea participa oricine dorea si din public. Gustarile si dulciurile traditionale incluse sunt foarte gustoase, bauturile alcoolice doar contracost si la preturi foarte piperate. Ne-am reintors tot cu masinile de teren la hotel. A fost din nou o zi foarte plina, dar reusita.

A treia zi a inceput cu o prezentare al DTCM la hotel, foarte interesanta si impresionanta in acelasi timp, despre ce s-a reusit in ultimii 40-50 de ani in aceasta tara. De la tabere de nomazi si cateva porturi comerciale mici s-a ajuns la RECORDURI in toate domeniile. Recordurile si doborarea lor e o obsesie pentru cei care conduc destinele EAU, exista o concurenta continua si cu alte tari bogate din regiune, dar nu numai. Practic concurenta cu intreaga lume bogata pentru a dovedi „cine e cel mai tare”. Pe langa recunostinta pentru toate rezultatele impresionante din Dubai, aceasta e impresia mea despre acest oras care „fierbe incontinuu”.

Investitii uriase sunt in desfasurare si vor continua, in infrastructura, aeroporturi, hoteluri, locuri de distractie, unicate si de record peste record.
Am continuat aventura noastra in Dubai cu o vizita la IMG – World of Adventures, un complex de parcuri de distractie tematice, Marvel, Bollywood, Lost Valley, Cartoon Network.
Roller coastere impresionante, tren de aventura in lumea dinozaurilor, sali de jocuri, sali de spectacole cu personaje indragite din desene animate, castele magice, e nevoie de cel putin o zi pentru fiecare parc in parte. Bineinteles - peste tot restaurante, magazine si locuri de relaxare astfel sa nu mai vrei sa pleci de aici si, bineinteles, sa cheltui cat mai multi bani.

Am continuat apoi catre o alta minune din Dubai si anume ATLANTIS THE PALM .Hotelul e aflat in capatul renumitei insule artificiale sub forma de palmier din Golful Persic. Pe „crengile palmierului” sunt construite hoteluri si cladiri rezidentiale, aici am aflat ca nu se mira nimeni daca se intalneste cu Maradona, Brad Pitt, Cristiano Ronaldo sau alte celebritati ale lumii sportive, actori sau milionari ai lumii, cu totii propietari pe „palmier”.

Langa hotel, fiind in constructie parcul de distractie urias, Aquawenture, proiectantii s-au gandit sa ofere posibilitatea de acces si celor care nu isi permit sa se cazeze la giganticul Atlantis The Palm, astfel trenul de viteza din Dubai are ultima statie chiar la intrarea in aqua parc. 
Parterul de la Atlantis The Palm e deschis pentru public si are magazine ale tuturor brandurilor internationale sau restaurante celebre printre care si cel al renumitului chef Gordon Ramsey. Vizitatorii pot vedea The Lost Chambers – un acvariu special care ofera si posibilitatea de scufundari asistate de ghizi in acest acvariu imens intre rechini si pisici de mare, iar hotelul are doua apartamente subacvatice care au geamurile din dormitor inspre acvariu! Cei care se cazeaza la acest hotel beneficiaza de diverse facilitati, atat la cele doua locatii mai sus amintite, precum si la foarte multe sporturi nautice, scufundari si inot cu delfinii care sunt in grija hotelului.

Ce putea fi mai frumos dupa acest hotel impresionant, cei in Dubai sustin sa nu spui niciodata ca nu se poate, cina de la Hotel The Address din zona Marina a fost cireasa de pe tort dupa aceasta zi intensa. Vizita la Al Habtoor City (numele unei familii bogate care detine zona) - un complex hotelier format din trei hoteluri de lux Westin, W Hotel si St.Regis, toate diferite si extrem de frumoase. Am avut surpriza placuta sa ne intalnim cu un simpatic domn din Brasov care lucreaza de mai multi ani in Dubai si acum e sales manager la acest complex. Complexul pregatea un canal artificial care sa ofere acces ambarcatiunilor mici pana la hotel, clientii beneficiind astfel de avantajele unei marine private chiar langa hotel. Deschiderea marinei era preconizata pentru primul trimestru din 2017, probabil e functional deja.

Dupa masa de pranz, am ajuns si pe plaja din apropierea hotelului Burj al Arab, punct iconic si simbol al orasului. Plimbarea din complexul hotelier Medina Souk a fost foarte relaxanta si revigoranta, canalele cu vaporase si vegetatia luxurianta - toate cu panorama spre Burj Al Arab te fac sa uiti ca esti in mijlocul desertului.

O noua zona in dezvoltare din oras este zona care cuprinde THE HUB, zona de promenada si cu foarte multe sali de jocuri pentru copii. Cei care se gandesc la directiile de dezvoltare turistica a orasului au pus la punct un plan detaliat pentru a atrage familiile cu copii de toate varstele, astfel pe langa parcurile IMG, diverse acvarii, parcuri nautice si acum acest THE HUB precum si Green Planet toate contribuie la acelasi tel, acela sa faca Dubaiul o destinatie turistica pentru intreaga perioada a anului si pentru toate categoriile de turisti, indiferent de tara de origine, buget destinat sejurului sau preferinte.

Green Planet e o gradina botanica interioara intr-un cub imens, care prezinta pe verticala, sub forma unui copac artificial gigantic, biosfera si fauna existenta in padurile ecuatoriale. Este interesant, e inca un loc unde poti petrece una-doua ore cand soarele arzator din mijlocul zilei nu recomanda accesul la plajele din oras si nici piscina de la hotel nu mai e atractie pentru copiii plictisiti.

Distantele in oras sunt foarte mari, dar transportul in comun, in special metroul, este foarte bine gandit si functional, dar nici taxiul nu e foarte scump pentru a ajunge la punctele de interes unde metroul nu e o optiune. Orasul e impartit in doua de Dubai Creek, astfel zona veche, numita „Deira”, e cu locuri mai accesibile, dar care nu reprezinta imaginea de oras zgarie-nori a Dubaiului, respectiv partea cealalalta, Downtown ,cu extremitatea sudica in Marina  - reflecta pentru multi luxul acestui oras impresionant. In ambele zone se gasesc hoteluri bune si foarte bune si pentru toate bugetele.
Telul autoritatii turistice din Dubai, cel de a atinge 20 de milioane de vizitatori/an este unul cat se poate de realist, ce in mod sigur va fi atins inainte de termenul stabilit din 2020.

Grupul nostru din Romania, denumit „Habibi”, dupa salutul simpaticului ghid egiptean, a petrecut o ultima seara frumoasa pe malul Deira Creek la un restaurant in stil traditional, Al Barjeel Restaurant.
Check-out-ul de la hotelul JW Marriott Marquis, gazda noastra buna pentru aceste zile si transferul spre aeroport cu cei de la Alpha Tour a fost unul de rutina, cu totii fiind calatori experimentati, deja ne gandeam ce ne asteapta acasa si care vor fi planurile pentru relansarea pachetelor pentru aceasta destinatie complexa, DUBAI.

Prieteniile create in aceste cateva zile sigur vor continua si in saptamanile si lunile ce urmeaza. Domnului Radu, insotitorul nostru de grup din partea TA, ii multumim pentru atentia si politetea cu care ne-a tratat pe tot parcursul acestui FamTrip foarte frumos.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!